diumenge, 15 de desembre del 2019

L'Index de Penediment Econòmic (IPE)

Avui presentam una mica de teoria, pràctica que en aquesta nova etapa del blog dels aferrats esdevendrà habitual. Sabem que la pràctica és el fonament de l'estalvi, però conèixer la teoria ens pot ajudar a orientar les brúixoles i estalviar-nos alguns passos en fals. Destacam que la immensa majoria de la teoria exposada aquí no té fonament científic i serà d'inventiva pròpia: això és així perquè els estudis sobre l'aferrisme no són objecte de subvencions per l'evident motiu que van contra els desitjos del sistema consumista, de manera que aquesta mena d'estudis no interessen. L'altre motiu és que en molts casos no volem perdre el temps llegint teories si en podem inventar d'altres que tanmateix funcionen (i per les quals no hem de pagar el preu d'un llibre d'autoajuda, fet que restaria credibilitat a la nostra causa).

Dit això, parlem de l'Índex de Penediment Econòmic. Aquest índex és el valor en que resulta de la següent equació:
El resultat s'expressa en €/dia i té funcions interessantíssimes que anirem sucant al blog amb el temps.

De primeres, podem establir que la funció principal de l'IPE és comparativa. Un índex amb un valor elevat, en termes relatius, suposa un penediment gran per haver comprat determinat producte. Com més s'acosta l'IPE a zero el penediment és menor. Si l'IPE és negatiu, significa que hem guanyat diners respecte al preu que en pagàrem; per tant, no podem estar penedits, econòmicament parlant, d'haver comprat un article perquè n'hem tret beneficis.

Alguns exemples d'ús comparatiu amb l'Índex de Penediment Econòmic:

Si tenc una camiseta que m'ha costat 2 euros i m'ha durat 700 dies, tenint en compte que després no l'he poguda vendre, el seu seu índex de penediment és de 0,0028 up. És un índex baix. En canvi, una camiseta que em costi 27 euros i em dura 97 dies perquè la perd en un campament tendrà un índex de penediment de 0,27 €/dia. Per cada dia que l'he tenguda, he gastat aquests doblers.

Si em compr una guitarra per 100 euros i la venc 120 al cap de 130 dies de tenir-la, l'índex de penediment serà de -0,15 €/dia. Això significa que per cada dia que l'he tenguda he guanyat aquests doblers i que per tant no en puc estar gens penedit.

L'IPE és interessant per avaluar les coses que compram un cop deixen de fer-nos servei, però també resulta increïblement útil a l'hora d'avaluar futures compres. Per exemple: una al·lota l'altre dia em comentava que unes sabates que li havien costat 13.95 € li havien durat 7 anys (IPA = 0,0054 €/dia). Sens dubte, li havien retut! Ara si volgués podria fer servir aquesta xifra per orientar-se de cara a triar un parell de sabates noves: dividint el preu d'unes sabates noves per l'IPA de referència podem conèixer els dies que ens haurien de durar les noves perquè ens retin tant com les velles. Així, si ara se'n compra unes de 5 euros, en 925 dies d'ús en podríem estar satisfets. En canvi, si les sabates noves costen 120 euros, ens haurien de durar 22.222 dies (uns seixanta anys) perquè en puguem estar tan satisfets, econòmicament parlant, com ho hem estat amb les velles. Útil, eh?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada